Witam , moja pierwsza dłubania po długiej przerwie.
Tytuł - Żyd na szczęście , z grosikiem i workiem złota.
Drewno lipowe 21cm. Bejca rustykalna . Lakier do boazerii.
Artysty to ze mnie nigdy nie było i nie będzie ale lubię sobie czasami podłubać .
Kupiłem bejce rustykalną okazuje się że za mocno kryje i nie wiem czym ją rozrobić . Lakier do boazerii to całkowity niewypał , jeszcze bardziej przyciemnia kolory .
Ogólnie jestem z tej pracy niezadowolony , pierwsze koty za płoty. Przemyślę i jutro zacznę robić coś innego. Każda uwaga i pomoc w doradzeniu co do farb i lakieru mile widziana.
Imię: Mirosław
Nazwisko: Czeladka
Wysłany: 01-02-2011, 9:33 praca
Andrzeju,nie wiem dlaczego jesteś niezadowolony.Po tylu latach przerwy w dłubaniu wyszło Ci to jak by nie było przerwy.Podejrzewam ,że z czasem będzie lepiej ( jeżeli uważasz ,że jest źle),dla mnie wszystko .
O kolorowaniu napiszę Ci na Pw.
Pozdr.
_________________ Mirek
koand Gość
Wysłany: 01-02-2011, 9:40
Mirku wielkie dzięki , rzeźba jak rzeźba zrobiłem jak potrafię ale te malowanie do d... dodatkowo ten lakier do boazerii trochę rozpuszczał bejcę i to co jest niemalowane, twarz i ręce wyszły przybrudzone. Mojej żonie podoba się a mnie w ogóle . Miało wyjść czysto i lekko a wyszło jak wyszło .
Imię: Mirosław
Nazwisko: Czeladka
Wysłany: 01-02-2011, 9:44 malowanie
Dlatego ja przed bejcowaniem ,jeżeli twarz i dłonie ,mają być koloru naturalnego drewna pokrywam te miejsca bezbarwnym lakierem.Tylko trzeba uważać,aby miejsca obok,np. włosy przy twarzy nie pomalować lakierem ,bo później widać brak bejcy.
Andrzeju ,, świetny ten żydek nie spodziewałem że po tylu latach wyjdzie ci taki , no ale jak sie coś umie to się nie zapomina jednak to fakt autentyczny , Andrzeju zakup wieksze dłuta bo duch artysty w twych dłoniach gratuluje i pozdrawiam , _brawo z:
koand Gość
Wysłany: 01-02-2011, 11:19
Mirku dziękuję za wszystkie rady związane z malowaniem i lakierowaniem , przydadzą się , pozdrawiam
Staszku pocieszasz mnie chyba . W życiu wyrzeźbiłem około 80 masek i tylko 20 rzeźb. Każdy kto był u mnie w domu mówi że maski robię dużo lepsze niż rzeźby . A ja właśnie chciałbym się nauczyć robić rzeźby ludzików. Ze zdjęciami makro było tak samo początki bardzo trudne , później spoko , próbkę tych fotek można zobaczyć na facebooku .
Z następną rzeźbą nie będę się spieszył , fotkę wstawię dopiero jak będę sam zadowolony z efektów pracy . Do tego czasu będę zaglądał na forum i podziwiał pracę innych.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny z:
Bejca po roku wypłowieje .Zamiast lakieru uzywaj pasty woskowej ,receptura jest gdzieś na forum .
A tak naprawdę to rzezba jest OK ,tylko przemawia przez Ciebie skromnośc.
Pozdrawiam. x: