Imię: Maria
Nazwisko: Moryc
Wysłany: 02-04-2010, 11:18 Prośba w temacie oka :)
Wiem, że pytanie już takie gdzieś tu na forumowie już padło..niemniej zapytam jeszcze raz, głośno ,po polskiemu i wyraźnie
Bardziej prośba niż pytanie...czy możecie szanowni koledzy, mistrze i rzeźbiarze..pokazać tak krok po kroku, jak zrobić, a przynajmniej od czego w ogóle zacząć wydziubdzianie a
Przyznaję szczerze, że totalnie nie mam w tym temacie wiedzy , znaczy od czego zacząć.
Myślę, że taka porada przyda się nie tylko mnie..ale i innym dłubaczom
_________________ Maria Moryc
" Przez trudy do gwiazd "
Witam cię Marysiu! Chciałbym ci powiedzieć jak ja rzeźbię o , jeżeli mi się uda bo lepiej było by się spotkać i praktycznie poćwiczyć; był tu filmik pokazywał jak rzeźbić o w glinie, na podstawie tego można poćwiczyć w glinie czy plastelinie. Przede wszystkim ja zaczynam od najwyższych punktów twarzy czyli nosa i brwi w dalszej kolejności podcinam policzek i pozostaje mi materiał między brwią a policzkiem,zanim zaczniesz robić o musisz wgłębić się tworząc oczodół następnie nacinasz górną powiekę oraz dolną i wybierasz między nacięciami,pozostawiając wzgórek worka spoinowego .To tak najprostsze o,bo są różne wyrazy a; wklejam o ostatniej mojej pracy.Mam nadzieję że ten nieudolny opis ci się przyda pozdrawiam!!!
_________________ Zeno_St NIE BÓJ SIĘ IŚĆ POWOLI,OBAWIAJ SIĘ TYLKO STANIA W MIEJSCU....
gluch [Twój profil został usunięty!]
Wysłany: 02-04-2010, 12:18
Droga Morinko , najlepiej od 100 ml. dzinu lubelskiego , 100 ml. toniku oryginał,
plasterek cytryny. Paczka plasteliny, patyczki do lodów. Wykonujemy model a
w plastelinie do skutku, przy każdej wersji a , napełniamy szklaneczkę.
Gwarantuję wesołą naukę i zdumiewające efekty.
Plastelinę można zamienić gliną. Do tego najlepiej mieć za wzór oczy
świątecznych biesiadników wokół, im zamiast dzinu nalewaj spirytus , też lubelski.
Imię: Maria
Nazwisko: Moryc
Wysłany: 02-04-2010, 1:26
Dzięki Wam chłopaki Faktycznie zacznę trening od gliny, a właściwie plasteliny..bo tej ci mam akurat dostatek ! Z plasteliną to akurat łatwiej pójdzie, bo mozna w razie odjąc czy cosik dołożyć , w drewnie jak wytnę..to amen!
Zenku..mnie też zdecydowanie byłoby łatwiej, gdyby ktoś na to, co robię..popatrzył i w razie problemu nakierunkował. Może uda się kiedyś nam zorganizować coś na wzór pleneru forumowego..ja jetsem na to pierwsza chętna, bo mogłabym pod fachowym okiem trochę potrenować Mieciu..mnie ten pomysł treningowania nawet spodobał się Tylko co z tymi oczami po kilku dżinach tonikowych będzie, to już nie wiem
Jak tylko skończę " wystawowe lato"..hmm, jak wyrobię , to zabieram się za plastelinę.
Efektem zamierzonym bądź tym co wyjdzie, oczywiście pochwalę się
_________________ Maria Moryc
" Przez trudy do gwiazd "
Wysłany: 03-04-2010, 11:28 Prośba w temacie oka :)
Co to a polecam książkę : Jeff Phares. Eyes: Step-By-Step Instructions for Creating Realistic Features and Expressions. Przeglądałem ją kiedyś w internetowym sklepie.Dużo zdjęć i krok po kroku całe 72 strony o rzeźbieniu a.Może ktoś ma link do pełnej wersji tej książki?
Andrzej
p.s.
Na amazon.com można kilka stron poprzeglądać.
Widziałem ten fragment książki "Eyes: Step-By-Step Instructions for Creating Realistic Features and Expressions" i bardzo mi się spodobała. Szkoda, że w Polsce raczej niedostępna a na Amazonie bardzo droga.
Szukałem też jej w internecie, ale nie znalazłem, szkoda akurat z oczami mam największy problem w swojej rzeźbie :/.
Jak by ktoś ją znalazł to prosiłbym o informacje.
Pozdrawiam
Moja ostatnia i w toku praca w dębie. Oko wykonuję przeróżnymi narzędziami. Wielokrotnie poprawiam wypukłość gałki, aby w efekcie końcowym źrenice były skierowane tam, gdzie mają oczy patrzeć. Używam nie tylko dłut, chińskich rylców, ale nawet przerobionych narzędzi dentystycznych Efekt końcowy wkrótce
Niestety ja nie mam możliwości wykonania takiego filmiku, a po drugie nie mam aż tak fachowej wiedzy, by uczyć/pouczać innych. Przekazuję swoje spostrzeżenia i wnioski do jakich doszedłem wykonując jakąś pracę. Dzielę się tym na Forum i jest mi niezmiernie miło, jak ktoś to wykorzysta. Idea Forum to zdobywanie i przekazywanie wiedzy, informacji, spostrzeżeń, doświadczeń w rzeźbie, rzeźbieniu i wszystkim co z rzeźbieniem jest związane. Sam wiele wyniosłem z tego Forum i teraz jak mam coś do pokazania i wiem, że może się to komuś przydać, to chętnie to pokazuję. W przyszłym roku w końcu kwietnia prawdopodobnie będę na plenerze we Władysławowie, możemy pogadać o tym co wiemy, a czego nie wiemy